Adunarea apostolică
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Anul Nou - între adevăr şi eroare

Rebeca Pop

27 februarie 2023

Anul Nou - între adevăr şi eroare

Acest element cronologic (Anul nou) constituie un subiect de interes care necesită o analiză complexă abordată cu cea mai mare seriozitate, dintr-o perspectivă istorică și biblică.

Anul Nou - între adevăr şi eroare

Este 1 Ianuarie, data Anului nou biblic? Când este Anul nou real? Aceste întrebări importante subliniază reflecția articolului supus cercetării sumare.

 

Ca și definire, anul nou reprezintă un început de timp, un moment de prospectivă, de speranță și promisiune, marcat în lumea întreagă prin obiceiuri și tradiții variate, de la un popor la altul.

 

Această sărbătoare evidențiază și un timp de retrospectivă, de bilanț a anului care s-a sfârșit. În fiecare religie, anul nou a fost stabilit la o dată diferită, ulterioară unui eveniment sau perioadă importantă, un timp important, de debut în istoria respectivei religii.

 

În iudaism, Anul Nou (Rosh Hashana), este sărbătorit în prima zi a lunii a șaptea (luna Tișrei) a calendarului evreiesc modern, respectiv luna septembrie-octombrie din calendarul gregorian.

 

Încă din antichitate, anul ebraic fost stabilit să înceapă toamna, urmând ciclul agricol al câmpurilor: însămânțare-creștere-recoltare, marcat cu sunet de shofar (corn de berbece) și multă veselie.

 

La acea dată se investeau și regi în Israel și astfel, începeau anii de domnie. În islamism, anul nou (Hijri) debutează vara, pe la mijlocul lunii iulie și este marcat ca un eveniment cultural prin care musulmanii sărbătoresc prima zi din Muharram (calendarul Islamic).

 

Mulți musulmani comemorează în aceasta zi Hajira sau migrația lui Mahomed în orașul Medina. În creștinism, religia cea mai preedominată de pe globul pământesc, anul nou este declarată ca o zi liberă, religioasă care reflectă începutul unui an calendaristic, prăznuit iarna, la 1 ianuarie în actualul calendar gregorian.

 

Ca și o incursiune în istorie, putem observa că în timpul secolului I î.e.n, împăratul roman Iulius Cezar a stabilit un nou calendar iulian după numele său, care desemna 1 ianuarie ca dată de începere a anului după zeul Ianus. Stabilirea zilei fost făcută prin lege de către reprezentantul Romei în anul 46 î. e.n. Conform cu The World Book Encyclopedia (1984), vol. XIV, p. 237:

 

Romanii i-au dedicat această zi (1 ianuarie) lui Ianus, zeul porților, al intrărilor și al începuturilor. Numele lunii ianuarie provine de la Ianus, care avea două fețe, una îndreptată înainte, iar alta înapoi

 

Petrecerile de Anul Nou cu tradiții și obiceiuri au originea în păgânism, în Babilon și includea jertfe, procesiuni și rituri ale fertilității. Din vremurile Romei păgâne vine și obiceiul de a oferi cadouri și de a ura noroc pentru noul an.

 

Romanii credeau că Ianus este zeul care păzea porțile cerului și pământului, motiv pentru care l-au înfățișat ținând o cheie mare în mâna dreaptă cu care poate încuia poarta anului vechi și deschide poarta noului an. De asemenea, era înfățișat ținând un sceptru în mâna stângă, ca simbol al puterii sale.

 

Deci, cea mai mare parte a creștinismul se ghidează după calendarul gregorian, cu anul care se începe la 1 ianuarie și se termină la 31 decembrie, totuși este o minoritate care celebrează Anul nou după vechiul calendar (iulian). Calendarul pe rit vechi este decalat cu câteva zile față de calendarul oficial (gregorian) adoptat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1924.

 

Astfel, data anului nou este la 14 ianuarie. Trăim în această lume, împrăștiați printre neamuri, guvernați de legi, calendare omenești pe care, din punct de vedere civil, administrativ le luăm în considerare.

 

Dar, totuși ce dată a anului nou din cele menționate este declarată prin vocea Creatorul? Când oare, începe anul biblic? Doar Scriptura ne poate oferi răspuns! În Exod 12:1-2 ,,YHVH a zis lui Moise şi lui Aaron în ţara Egiptului: Luna aceasta va fi pentru voi cea dintâi lună; ea va fi pentru voi cea dintâi lună a anului’’.

 

Data la care se referă versetul este luna Nissan/Abib (luna spicelor) care concide cu luna martie-aprilie din calendarul gregorian, nicidecum luna ianuarie.

 

În această perioadă, s-au întâmplat evenimente importante în istoria biblică relatate în Torah (primele 5 cărți ale Scripturii). Ceea mai relevantă sărbătoare pt această lună este Pesach-ul (Paștele).

 

(Deuteronom 16:1) Astfel, ziua întâi a primei lunii biblice marchează debutul Sărbătorilor divine și este un punct important în stabilirea moedim-urilor (timpurilor de întâlnire) stabilite de Cel Veșnic, menționate în Levitic 23.

 

În concluzie, Anul Nou biblic, nu începe când decidem noi, muritorii, sau când au stabilit reprezentații istoriei indiferent de puterea și influența lor lor, ci când El (Creatorul universului) a hotărât.

 

(Levitic 20:23, Ieremia 10:2) Cei care iubim neprihănirea, trebuie să abandonăm tradițiile și obiceiurile păgâne, zilele religioase instituite de oameni ci să ne ghidăm viața după Scripturi pentru a descoperi Adevărul lăsat de Creator.

 

(Coloseni 2:8) Sfântul lui Israel să ne ajute să ascultăm de El, să fim sfinți cum este El! (Levitic 20:26).

 

Scris de Rebeca Pop

Puterea comunității
27 februarie 2024
,,Cumpără adevărul…” ,,...şi nu-l vinde, înţelepciunea, învăţătura şi priceperea.” (Proverbe 23:23) Cititorule drag, poate ţi-a trebuit multă răbdare pentru a parcurge paginile acestei cărţi, iar acum, fiind la semaforul unei
27 februarie 2024
Spre ,,credinţa sfinţilor” ,,Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22:6) Eram prin clasa a treia,

ULTIMELE POSTĂRI DE PE BLOG

Abonează-te la newsletter!

Mă abonez
Mă abonez
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!
Adunarea apostolică

DRAGOSTE

NĂDEJDE

CREDINȚĂ

Adunarea Apostolică Sabateriană  Copyright 2023

Adunarea apostolică