Adunarea apostolică
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea

Abel Mureșan

04 martie 2024

Câteva învățături din cartea Iona.

Iona a trăit între 823-720 î.Hr.
Dumnezeu l-a trimis pe Iona la Ninive (localitate din Irak-ul de astăzi), iar el se pornește cu o corabie exact in sens contrar, spre Tars și în loc să facă 1000 de km, preferă să facă un drum de 5000 de km până la Tars.
Dumnezeu nu trimite un înger pentru evanghelizarea cetății Ninive și nici nu le spune El direct la niniveni sa se pocaiasca, ci trimite un om. Dumnezeu vrea sa se folosească de tine pentru vestirea evangheliei.
Dumnezeu nu te ia pe sus că să te ducă în lucrare ci te trimite, dar depinde de alegerea ta, daca o vei face dupa furtuna sau pe vreme bună.
Când alegi sa fugi de lucrarea la care te cheamă Domnu, corabia care va merge in sens opus îți va sta la îndemână. Adică vei fi ademenit cu bani, cu funcție, anturaje, distracții păcătoase... că să nu faci lucrarea la care Domnu te vrea.
Când fugi de lucrarea Domnului, asteapta-te că lucrurile sa îți meargă pe dos.
Din partea lui Iona putea sa se scufunde corabia cu toți care erau în ea, căci el s-a pus la somn. Din cauza omului nepăsător în lucrare, poate să moara spiritual întreaga adunare, căci pe el nu îl interesează.
Când fugi de lucrarea la care te cheamă Domnu, te va lua somnul spiritual și nu îți vei mai găsi locul in Casa Domnului, cu te vei plictisi la adunare.
Identifica problema care a adus furtuna în viața ta. Nu intra in disperare ci ia deciziile potrivite.(1:7)
Când vine furtuna începem sa facem curățenie în "propria corabie" de lucrurile care ne provoacă scufundarea. Atunci incepe adevărata pocăință in noi. (1:5)
Iona a spus căci este evreu. Nu te rușina de identitatea ta de pocăit.
Recunoaste-ti vina, nu da vina tot pe alții (1:12)
Când rezolvi problema ta cu Dumnezeu, se liniștește furtuna (1:15)
Încercările tale pot fi si pentru pocăința celor din jur. Pe oamenii din corabie i-a apucat frica de Domnu și au adus jertfe. (1:16)
Cetatea Ninive era cat poate călători un om pe jos timp de 3 zile. Pentru că Iona nu a făcut lucrarea, tot a stat același timp de 3 zile, doar că în "submarin". (3:3; 1:16)
Când fugi de lucrarea Domnului, te simți lepădat. (2:4)
Iona, când a fost vreme buna, s-a culcat si când a fost în burta chitului, a început să facă rugăciuni stăruitoare. (2:7)
Iona vroia îndurare pentru el când nu a ascultat de Dumnezeu, dar cerea că Dumnezeu să îndepărteze îndurarea de la niniveni. (2:8)
Când a fost Iona trist? Când a fost Dumnezeu milos fata de el sau față de alții? Dumnezeu are milă și de cei pe care poate tu nu ii suporți, la fel cum a avut milă și față de tine.
Iona a spus:"Mântuirea vine de la Domnu"(2:9), și totusi Iona nu vroia că Ninive sa fie mântuit. Pai dacă vine de la Domnu el o da cui vrea, nu e treaba mea de cine vrea sa se îndure El, căci nu m-a pus pe mine la poarta raiului să selectez pe cine vreau eu sa fie acolo.
Dumnezeu nu ia zis lui Iona ce trebuie să spună la niniveni, ci i-a spus căci îi va spune acolo cuvintele ce trebuie sa le zică (1:2; 3:2). Când Dumnezeu te trimite, nu te uita la neputință sau incapacitatea ta sau că nu ști cum trebuie sa abordez subiectul, căci Domnul îți va da atunci ce trebuie sa spui.
Daca Iona lauda pe niniveni, când Dumnezeu i-a cerut să mustre, se mai pocăia cineva? Nu lauda când trebuie sa spui că lucrurile nu merg bine in adunare și apoi să mai aștepți și că lucrurile sa se schimbe în bine cândva.
 Dumnezeu a iertat orașul Ninive când s-a întors spre Dumnezeu cu post și rugăciune. Oricât ai fi de păcătos, daca te pocăiești, Dumnezeu va șterge tot trecutul tau.
Lui Iona Dumnezeu i-a vorbit prima data pe vreme buna, iar a doua oară după ce a trecut furtuna. Prima data Domnu îți vorbește când toate îți merg bine, a doua oară după ce vei trece prin probleme. (3:1)
E ușor să zicem că oamenii nu se pocăiesc, dar noi să stăm acasă și să nu mergem la Ninive sa propovăduim pocăință. La câți le-ai vorbit de mântuire in aceasta luna? Deci de ce nu se pocăiesc oamenii?
Daca Dumnezeu l-a avut în vedere pe Iona, nici furtuna, nici balena nu l-au putut ucide. Te-ai întrebat vreodată de ce ai rămas în viață prin câte probleme ai trecut?
Lui Iona i-a părut mai rău de lucrurile materiale (un curcubete) decât pentru întreaga cetate Ninive daca ar fi pierit. Ce te doare mai mult: daca moare un om nemantuit sau dacă ai pagube in lucrurile materiale?
Dumnezeu l-a trimis pe Iona pentru o cetate păcătoasă 1000 de km, Isus a venit din slavă pentru un păcătos că mine și că tine că să îl salveze. Tu cat alergi pentru o oaie pierduta?
Iona s-a supărat pentru o curcubeta și a vrut să moară, dar a uitat că Dumnezeu dă și Dumnezeu face să se usuce. De ce te manii de ceva ce nu e al tău, și nu tu ai făcut să crească? Avem posesiuni, resurse financiare, hrana, copilași dar nu sunt ale noastre, Dumnezeu a făcut să crească în jurul nostru. Nu îți lega inima de curcubeta ci se Dumnezeu care ți da "curcubetele".
NU UITA CĂ DUMNEZEU CÂND TRIMITE IN LUCRARE PE CINEVA, EL II SI RĂSPLĂTEȘTE OSTENEALA.
Fiți binecuvântați in lucrarea la care Domnul v-a chemat.

 

Scris de Abel Mureșan

Autoritatea în familie
27 februarie 2024
,,Cumpără adevărul…” ,,...şi nu-l vinde, înţelepciunea, învăţătura şi priceperea.” (Proverbe 23:23) Cititorule drag, poate ţi-a trebuit multă răbdare pentru a parcurge paginile acestei cărţi, iar acum, fiind la semaforul unei
27 februarie 2024
Spre ,,credinţa sfinţilor” ,,Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22:6) Eram prin clasa a treia,

ULTIMELE POSTĂRI DE PE BLOG

Abonează-te la newsletter!

Mă abonez
Mă abonez
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!
Adunarea apostolică

DRAGOSTE

NĂDEJDE

CREDINȚĂ

Adunarea Apostolică Sabateriană  Copyright 2023

Adunarea apostolică