Adunarea apostolică
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Hrana necurată și cea jertfită idolilor

Abel Mureșan

26 martie 2023

Hrana necurată și cea jertfită idolilor

Dragilor, fiti binecuvantati. Daca ati ajuns să citiți acest articol, inseamna ca aveți interes pentru a studia, pentru a cunoaște mai mult și caci in inima exista intrebari si dorinta de a cerceta si alte puncte de vedere.

Hrana necurată și cea jertfită idolilor

De aceea, as dori ca împreună sa studiem un subiect pe care apostolul Pavel il tratează in epistolele sale. Nu fac asta cu interesul de a lovi in convingerile cuiva, ci datorita faptului de a privi si din alt unghi spusele lui pe care majoritatea credincioșilor le dau o alta lumină.

 

Pentru a fi înțeles cat mai bine ceea ce apostolii au spus trebuie sa privim care erau nevoile de atunci problemele adunărilor si întotdeauna sa privim la întregul context atunci cand este vorba de versete care sunt neînțelese sau care par chiar contradictorii.

 

As vrea sa parcurgem într-o mica parte subiectul despre hrana jertfita idolilor, confundata de majoritatea credincioșilor cu hrana interzisa de Dumnezeu prin Lege pentru a fi consumata.

 

Pentru a trata acest subiect as vrea sa vedem din punct de vedere istoric doua epistole pe care apostolul Pavel le-a scris: cartea "Romani" si "1 Corinteni". Ambele au fost scrise în jurul anului 57 d. Hr. si ca atare ambele aveau aceeași problemă in înțelegerea unui subiect, iar apostolul Pavel le trimite cate o epistola pentru a lămuri aceasta dilema si anume : "In ce privește lucrurile jertfite idolilor" 1Cor 8:1.

 

De aceea pentru a nu ne face repede o parere proprie si sa rămânem blocați la ea, e bine sa luam seama si ce spune versetul urmator: "daca crede cineva ca stie ceva, inca n-a cunoscut cum trebuie sa cunoască." (1Cor 8:2)

 

Citind contextele din 1Corinteni 8:1-13 si 1 Corinteni 10:23-33, vom găsi trei contexte cu privire la hrana jertfită idolilor in care: -credinciosul e invitat de un necredincios la masa -credinciosul vrea sa cumpere carne din piață - credinciosul șezând intr-un templu de idoli Daca veti citi cu atenție contextele veti observa ca textul nu are nimic aface cu hrana necurata, ci doar cu privire la idoli.

 

Multi scot un text din context pentru a face un pretext si dau o alta interpretare versetelor care e total paralela cu contextul, de acea vreau sa rămânem în context. Parcurgand putin prin vechea randuiala, Dumnezeu a cerut poporului sa aducă animale curate la Ierusalim, unde erau aduse ca jertfa cat si ca hrana pentru preoții Domnului.

 

Popoarele păgâne aveau si ele obiceiul de a sacrifica animale in cinstea zeilor iar uneori chiar și ființe umane. Ei aduceau ca jertfe tot animale curate și rareori cand se aducea un porc ca jertfa sau un câine, la roamni.

 

Unele din aceste animale erau vândute de către preoții păgâni in piețe, iar aceste animale purtau la gât cununi specifice, pe coarne sau aveau diferite însemnări, dar exista și carne de animale curate care erau sacrificate idolilor iar parte din ele erau vândute pe piață.

 

Unii crestini considerau caci nu poti manca o carne care a avut tangenta cu un idol pe cand altii mancau orice se vindeau pe piață fără ca sa mai întrebe dacă acea carne a avut tangenta cu un idol (1Cor 10:24).

 

Expresia "Sa mâncați din tot ce se vinde pe piață fără să cercetați ceva din pricina cugetului", nu face referire la hrana necurata, aici se dezbatea problema mâncării jertfite idolilor, caci acesta este subiectul tratat de apostolul Pavel.

 

La fel, in 1 Cor 10:27, unde spune "Dacă vă poftește un necredincios la o masă, și voiți să vă duceți, să mîncați din tot ce vă pune înainte, fără să cercetați ceva din pricina cugetului.", nu tratează subiectul hranei necurate ci a celei jertfite idolilor, deoarece mai jos spune: "Dar dacă vă spune cineva: „Lucrul acesta a fost JERTFIT IDOLILOR“, să nu mîncați, din pricina celui ce v-a înștiințat" 1Cor 10:28.

 

Biblia face diferența între a mânca in cinstea unui idol in contextul unei ceremonii religioase unde era urmata de închinare si a manca carne provenita de la jertfele lor, parti ale animalului care erau aduse ca jertfa si vândute pentru a-ti satisface nevoile culinare.

 

Astfel gasim versetele: "Cu privire la Neamurile, cari au crezut, noi am hotărît și le-am scris că trebuie să se ferească de lucrurile jertfite idolilor, de sînge, de dobitoace zugrumate și de curvie.

 

Fapte 21:25 "Tu ai acolo niște oameni cari țin de învățătura lui Balaam, care a învățat pe Balac să pună o piatră de poticnire înaintea copiilor lui Israel, ca să mănînce din lucrurile jertfite idolilor, și să se dedea la curvie."

 

Apoc 2:14 "Nu puteți bea paharul Domnului și paharul dracilor; nu puteți lua parte la masa Domnului și la masa dracilor". 1Cor 10:21 Astea făceau referire în contextul în care creștinii participau la ceremonii religioase în cinstea zeilor, pe care biblia il condamna si e un pacat. La fel cum faceau oamenii care au fost strămutați in Samaria:

 

"Astfel se închinauDomnului, dar slujeau în acelaș timp și dumnezeilor lor, după obiceiul neamurilor de unde fuseseră mutați."

 

Apostolul Pavel spune in Romani 15:1 caci cei care sunt tari sunt datori nu sa ii convingă pe cei slabi sa accepte încredințările lor, ci sa le rabde. In ambele cărți amintite, autorul apelează foarte mult la cugetul credinciosului, la constiinta lui, caci daca se întorcea la Domnul un practicant al slujbelor religioase închinate zeilor, cugetul lui socotea ca un păcat sa mai mănânce carne care era cumpărată din piață si a fost jertfita idolilor.

 

1 Cor 8:7 "Ci unii, fiind obicinuiți pînă acum cu idolul, mănîncă un lucru ca fiind jertfit unui idol; și cugetul lor, care este slab, este întinat".

 

Apoi este amintit circumstanța cand altul te vede pe tine mâncând si el știe caci pocaitii nu au treaba cu lucrurile care au avut aface cu idolii si sar poticni daca ar vedea pe creștin mâncând din ea:

 

"Dar dacă vă spune cineva: „Lucrul acesta a fost jertfit idolilor, să nu mîncați, din pricina celui ce v’a înștiințat și din pricina cugetului...vorbesc aici nu de cugetul vostru, ci de cugetul altuia. Căci dece să fie judecată slobozenia mea de cugetul altuia?" 1 Cor 10:28, 29

 

Acum as vrea sa recitiți pasaju din Romani 14 cu privire la mancare, dar sa il citiți din aceasta prisma si veti vedea ce bine se leagă pasajele între ele, deoarece pe lângă faptul ca au fost scrise cam in aceeași perioada, tratează același subiect.

 

Rom 14:14 "Eu știu și sînt încredințat în Domnul Isus, că nimic nu este necurat în sine, și că un lucru nu este necurat de cît pentru cel ce crede că este necurat."

 

1 Cor 8:7 Dar nu toți au cunoștința aceasta. Ci unii, fiind obicinuiți pînă acum cu idolul, mănîncă un lucru ca fiind jertfit unui idol; și cugetul lor, care este slab, este întinat.

 

Rom 14: 22, 33 Încredințarea pe care o ai, păstrează-o pentru tine, înaintea lui Dumnezeu. Ferice de cel ce nu se osîndește singur în ce găsește bine.

 

14:23 "Dar cine se îndoiește și mănîncă, este osîndit, pentrucă nu mănîncă din încredințare. Tot ce nu vine din încredințare, e păcat." Apropiem si versetele din Romani 14:2 Unul crede că poate să mănînce de toate; pe cînd altul, care este slab, nu mănîncă decît verdețuri.

 

si 1 Cor 8:13 De aceea, dacă o mîncare face pe fratele meu să păcătuiască, nu voi mînca niciodată carne, ca să nu fac pe fratele meu să păcătuiască. Deci ambele contexte vorbesc de același subiect: hrana jerfita idolilor.

 

Apostolul Pavel nu a făcut "dezlegari" de alimentație, cum sustin multi caci nu a vorbit impotriva a ceea ce Dumnezeu a spus caci e bun și e rau, deoarece în El nu e nici schimbare nici umbra de mutare (Iac 1:17).

 

Daca Dumnezeu va vrea, vom trata intr-o alta temă despre subiectul alimentației, tratând toate versetele care ar părea "contradictorii".

 

Fiti binecuvantati de Creatorul cerului și al pământului.

 

Scris de Abel Mureșan

Hrana necurată și cea jertfită idolilor
27 februarie 2024
,,Cumpără adevărul…” ,,...şi nu-l vinde, înţelepciunea, învăţătura şi priceperea.” (Proverbe 23:23) Cititorule drag, poate ţi-a trebuit multă răbdare pentru a parcurge paginile acestei cărţi, iar acum, fiind la semaforul unei
27 februarie 2024
Spre ,,credinţa sfinţilor” ,,Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22:6) Eram prin clasa a treia,

ULTIMELE POSTĂRI DE PE BLOG

Abonează-te la newsletter!

Mă abonez
Mă abonez
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!
Adunarea apostolică

DRAGOSTE

NĂDEJDE

CREDINȚĂ

Adunarea Apostolică Sabateriană  Copyright 2023

Adunarea apostolică