Emanuel Boteanu
Introducere
Este foarte important ca cei doi parteneri ai unui cuplu să aibă o relație personală cu Dumnezeu. Acesta este cel mai important criteriu în alegerea unei jumătăți, frumusețea interioară și credința.
1. Prietenie
Adolescenții se află într-o continuă schimbare și dezvoltare. Este o mare greșeală ca acesta să se implice într-o relație, deoarece având o minte mai fragilă, el va fi mult mai afectat decât un adult, atât din punct de vedere emoțional cât și spiritual și nu va mai acorda aceeași atenție țelurilor și aspirațiilor lui.1
Atunci când îți cauți un partener, trebuie să ai ca țintă în primul rând căsătoria. Dacă acest lucru nu se are în vedere, atunci prietenia nu își are rostul. Dacă pentru o prietenie, căsătoria nu reprezintă un scop, atunci intenția acestei relații nu este alta decât curvia.
Dumnezeu nu a fost vreodată și nu poate fi de acord cu o astfel de relație. Întâlnirile serioase sunt cele în care continui relația în vederea unei căsătorii.2
Dacă aceasta prietenie este una serioasă, cei doi doresc să se căsătorească, atunci ea este legitimă din partea lui Dumnezeu și primește binecuvântarea Lui, dacă este păstrată cu toată seriozitatea și curăția de inimă.
Mulți dintre tineri spun că sunt prea necopți pentru căsătorie, însă dacă sunt prea tineri pentru a se căsători, atunci sunt prea tineri și pentru a avea relații de prietenie.3 De multe ori, tinerii se îndrăgostesc înainte sa conștientizeze seriozitatea unei relații și formează adesea un cuplu cu parteneri total nepotriviți.
Pentru a nu regreta mai târziu, tânărul trebuie să fie capabil să-și aleagă un partener potrivit. Este important ca viitorul partener de căsătorie să aibă o relație personală cu Dumnezeu.
Caută un partener cu înclinații spirituale și nu face compromisuri în privința credinței. De asemenea, trebuie sa te păzești de cei care devin spirituali doar pentru a-ți câștiga afecțiunea și de cei care spun că-l iubesc pe Dumnezeu, însă comportamentul lor demonstrează contrariul.
Întreabă-te dacă partenerul tău vorbește despre Dumnezeu? Puteți avea împreună o discuție despre lucrurile spirituale? Are el o vorbire sau o conduită compatibile cu viața unui creștin? Faptul ca sunteți împreuna te ajută să crești spiritual?4
Un alt aspect care trebuie trecut în revistă, este cel al alegerii unui potențial partener de căsătorie după aspectul fizic sau după contul bancar. Căci, "nimic nu se ofilește atât de repede precum frumusețea trupească".
Atunci când cineva este atras doar de frumusețea trupească a partenerului, atunci acest atașament reprezintă doar o fantezie, o poftă, și nu are dragoste rațională. Dragostea trebuie să se întemeieze pe întreaga persoană, atât pe înfățișare cât și pe minte, inima și caracter.5
Mai întâi trebuie să cercetezi și apoi să începi să iubești. Sufletul partenerului trebuie să reprezinte principala preocupare, și nu felul în care arată sau banii acestuia. De ce să ai parte de cruce continuă doar pentru că ai vrut să obții un profit trecător și o plăcere de moment.6
1.2. Păstrează-te curat înainte de căsătorie
"Fiecare dintre voi să știe să-și stăpânească vasul în sfințenie și cinste" (1 Tesaloniceni 4.4), Începutul poftei trebuie tratat ca pe o otravă, fugind de ea. Incendiile mari încep de la o singură scânteie. Tânărul trebuie să știe că plăcerea de moment, precedă chinul cel veșnic.7
Relațiile sexuale sunt relațiile pe care Dumnezeu le-a rezervat în mod special doar pentru viața de căsătorie. A te păstra doar pentru partenerul de căsătorie va face din noaptea nunții, o noapte cu adevărat specială. La fel de importantă este si castitatea minții.
Poluarea gândului produce o lipsă de respect față de sexul opus.8 Pornografia reprezintă o amenințare serioasă, aceasta oferă o satisfacere temporară trezind dorințele cărnii și afectând apoi adevărata intimitate din cadrul familiei. Păcatul sexual pângărește inima și poate distruge viitoarea căsătorie.
Dacă ai păcătuit în felul acesta, curăța-ți inima și mărturisește-ți păcatul înaintea lui Dumnezeu cerând iertare și putere împotriva ispitelor viitoare.9 Dumnezeu poate sfinți numai ceea ce noi Îi oferim.10 Este important ca înainte să te logodesti să discuți cu viitorul partener despre ceea ce îți dorești de la o căsnicie.
Acum este momentul să te gândești și să discuții cu partenerul tău despre acest lucru. Copiii reprezintă cea mai mare binecuvântare a cuplului, iar dacă ești o persoană care iubește copiii și care vrea să aibă copii, atunci este bine să discuți cu viitorul partener de viața acest aspect.11
Este bine să întrebăm dacă vrea să aibă copii, cât de repede după căsătorie, câți, ce părere are despre adopție, ce tip de disciplina ar trebui folosit și cine trebuie sa o administreze etc. Soția trebuie întrebată ce înseamnă pentru ea ideea că soțul este capul familiei. Sunt numeroase aspecte care trebuie discutate înainte de căsătorie.
2. Logodna
Principalul rol al logodnei îl reprezintă planificarea nunții. După ce întâlniți persoana potrivita și reușiți să vă cunoașteți bine în urma întâlnirilor serioase, logodna nu trebuie prelungită decât atât cât este nevoie pentru a planifica nunta și pentru a face ultimele retușuri în relația voastră.12 În problemă căsătoriei trebuie să fiți călăuziți de sfatul părinților voștri.
Chiar dacă părinții voștri nu au niciun drept să vă aleagă pe cineva în locul vostru, nici voi nu aveți dreptul să vă alegeți partenerul de viață fără să îi consultați. Obiecțiile părinților trebuie să fie întemeiate pe rațiune și nu pe capriciu și pe mândrie.13
Logodnele lungi nu sunt bune. O logodnă prelungită nu poate aduce beneficii partenerilor, dimpotrivă, prelungirea acestei perioade îi poate conduce pe cei doi parteneri să facă anumite greșeli cu repercusiuni grave.
Una dintre cele mai grave greșeli o reprezintă relațiile sexuale înainte de căsătorie. Chiar dacă urmează ca cei doi, în urma căsătoriei să-și ia angajamentul pe viață ca vor fi un singur trup, Dumnezeu nu a prevăzut ca relațiile intime să fie cunoscute în afara căsătoriei.
Aceste relații au fost rezervate în mod special partenerilor de căsătorie. Dacă aceste relații au loc chiar și în timpul logodnei, ele nu vor mai avea aceeași semnificație în cadrul căsătoriei. Majoritatea studiilor demonstrează faptul ca relațiile intime premaritale nu aduc beneficii în cadrul căsătoriei.
Chiar dacă după căsătorie, relațiile sexuale sunt permise, bărbatul nu mai simte aceeași plăcere și acesta poate recurge la relații extraconjugale. De asemenea, sexul înainte de căsătorie, poate declanșa sentimente de regret, de vinovăție care să persiste întreaga viață.
Făcând acest lucru chiar dacă știi ca este greșit, este normal să te simți vinovat, iar în final poți ajunge să asociezi sexul cu vinovăția, iar după căsătorie să-ți fie dificil să ai relații intime cu lipsite de vinovăție.
Pe lângă faptul că relațiile intime premaritale pot distruge relația ta cu Dumnezeu, ele pot distruge și exemplul pe care îl vei da copiilor tăi într-o zi. Acum, poate ești tânăr, la începutul vieții, însă peste douăzeci de ani copiii tăi vor ajunge la perioada adolescenței și te vor întreba dacă ai avut relații intime înainte de căsătorie.
Ți-ar plăcea să le răspunzi să facă ceea ce spui tu și nu ceea ce ai făcut? Sau ai vrea să le povestești despre angajamentul pe care l-ai luat înaintea lui Dumnezeu de ați păstra castitatea și că ești fericit că ai luat această decizie.14
3. Căsătorie
Căsătoria reprezintă cel mai important eveniment din viața unui bărbat și a unei femei. Aceștia trebuie să formeze o legătură care să-i țină împreună până la moarte.
Dumnezeu este cel care a rânduit alăturarea bărbatului și a femeii în legământul căsătoriei încă de la început, atunci când a creat pe Adam și pe Eva. Prin puterea Lui, i-a creat pe amândoi și i-a făcut sa fie unul, iar dacă aceștia sunt un singur trup, trebuie să fie și un singur suflet.15
În ziua căsătoriei, promitem partenerului nostru dragoste și credincioșie, fără a ști ceea ce ne rezervă viitorul. Îi promitem că o să fim un prilej de bucurie în vremuri de restriște și de belșug, în zile de sănătate dar și în zile de boală.16
Iată cât este de strânsă legătura căsătoriei, ea nu trebuie frântă sau ruptă prin divorț indiferent de cauza, cu excepția abandonului voluntar sau a curviei.17 O familie frumoasă și după voia lui Dumnezeu implică ascultare față de El și față de sfaturile Sale cu privire la viața de familie.18
1 Ray M. Wenger, Tiparul Divin pentru viața de familie, Trad.: Gina Cotleț; Michingan S.U,A.: Grand Rapids, 1997; p. 237.
2 Dr. Kay Kuzmța, Prietenie cu intenții serioase: Discuții deschise cu tineri necăsătoriți, Trad: Cristina Ruță; Pacific Press Publishing Association: Napo, Idaho, USA; Viață și sănătate: Pantelimon, 2016, p. 22.
3 Ray M. Wenger, Tiparul Divin pentru viața de familie, p. 237.
4 Dr. Kay Kuzma, Prietenie cu intenții serioase: Discuții deschise cu tineri necăsătoriți, p. 21,64.
5 O lucrare a Mount Zion Bible Church, Vestitorul Evangheliei Harului, Numărul 4; Căsătoria; Free Grace Broadcaster, Marriage, trad.: Asociația Magna Grația: Ilfov; Chapel Library, SUA, 2017, p. 75, 76.
6 O lucrare a Mount Zion Bible Church, Vestitorul Evangheliei Harului, Nr. 8: Familia credincioasă, trad.: Asociația Magna Grația: Ilfov; Chapel Library, SUA, 2019, p. 35, 36.
7 John & Lisa Bevere, Povestea Căsniciei; The Story of Marriage, Messenger International, 2014; trad.: Veronica Oniga, Succeed Publishing, Medgidia, Constanța, 2016, p. 35.
8 Dr. Kay Kuzma, Prietenie cu intenții serioase: Discuții deschise cu tineri necăsătoriți, p. 128, 57.
9 O lucrare a Mount Zion Bible Church, Vestitorul Evangheliei Harului, Nr. 8: Familia credincioasă, p. 185, 187, 35.
10 John & Lisa Bevere, Povestea Căsniciei; The Story of Marriage, Messenger International, 2014; trad.: Veronica Oniga, Succeed Publishing, Medgidia, Constanța, 2016, p. 173.
11 Dr. Kay Kuzma, Prietenie cu intenții serioase: Discuții deschise cu tineri necăsătoriți, p. 63.
12 Dr. Kay Kuzma, Prietenie cu intenții serioase: Discuții deschise cu tineri necăsătoriți, p. 47.
13 O lucrare a Mount Zion Bible Church, Vestitorul Evangheliei Harului, Numărul 4; Căsătoria; Free Grace Broadcaster: Marriage, p. 73, 74.
14 Dr. Kay Kuzma, Prietenie cu intenții serioase: Discuții deschise cu tineri necăsătoriți, p. 127-139.
15 O lucrare a Mount Zion Bible Church, Vestitorul Evangheliei Harului, Numărul 14; Dragostea Soțului, trad.: Asociația Magna Grația: Ilfov; Chapel Library, SUA, 2020, p. 8,9.
16 Ray M. Wenger, Tiparul Divin pentru viața de familie, p. 24.
17 O lucrare a Mount Zion Bible Church, Vestitorul Evangheliei Harului, Numărul 14; Dragostea Soțului, p. 9.
18 Ray M. Wenger, Tiparul Divin pentru viața de familie, p. 32.
Scris de Emanuel Boteanu
DRAGOSTE
NĂDEJDE
CREDINȚĂ