Adunarea apostolică
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Comunitatea Mesianică
Profilul omului leneș

Daniel Cozma

Profilul omului leneș
21 martie 2023

Profilul omului leneș

1. Drumul leneșului

Profilul omului leneș

"Drumul leneșului este ca un hățiș de spini..." (Proverbe 15:19)

 

Oare ce înseamnă cuvântul "drum" din acest text? Cuvântul "drum" se referă la un mod de viață, la gânduri, atitudini și fapte, iar "spinii" de pe drumul leneșului reprezintă sărăcia, depresia, boala, preacurvia și multe altele.

 

Dacă observăm bine această cărare a leneșului, putem vedea acești "spini" respingători, dar tragedia este că cei mai mulți leneși nu îi observă...

 

2. Leneșul - un om fără minte

 

"Cine-și lucrează ogorul va avea belșug de pâine, dar cine umblă după lucruri de nimic este fără minte." (Proverbe 12:11)

 

Așa este privit leneșul în Sfânta Scriptură: un om fără minte. Oare cine este cel ce-și lucrează ogorul și care va avea belșug de pâine? Oare nu omul harnic?

 

Și cine este cel care umblă după lucruri de nimic și care este fără minte? Oare nu omul leneș? Cu siguranță! Oare poate omul cel harnic care-și lucrează ogorul să umble după lucruri de nimic?

 

Mai are timp de așa ceva? Numai omul care nu lucrează are timp să umble după aceste lucruri.

 

 

3. Leneșul are o imaginație bolnavă

 

"Leneșul zice: „Este un leu fioros pe drum! Un leu este în mijlocul străzilor!" (Proverbe 16:13)

 

Din versetul de mai sus observăm că leneșul are o imaginație bolnăvicioasă. Și ce își imaginează el? Își imaginează un leu care l-ar putea ucide pe uliță. De ce își imaginează tocmai un leu care l-ar putea ucide? De ce își imaginează pericol și moarte?

 

Pentru că este lipsit de optimism!

 

Și de ce este lipsit de optimism? Nu pentru că este leneș? Ba da! Căci doar cel harnic, care muncește, are optimism și echilibru în viata sa.

 

4. Leneșul nu-și face lucrurile la timp

 

"Toamna, leneșul nu ară; la secerat ar vrea să strângă roade, dar nu este nimic." (Proverbe 20:4).

 

Pentru ca un om să secere roadele, la vremea secerișului, trebuie să facă lucrarea aratului la timpul potrivit, adică toamna. Cum va putea leneșul să strângă la vremea rânduită pentru coacere dacă nu seamănă la vremea rânduită pentru semănat?

 

Leneșul nu va putea semăna la vremea secerișului și nu va putea secera la vremea aratului, căci "fiecare lucru își are vremea lui" (Eclesiastul 3:1)

 

5. Leneșul este o povară și un spin pentru aproapele său

 

"Cum este oțetul pentru dinți și fumul pentru ochi, așa este leneșul pentru cel ce-l trimite." (Proverbe 10:26)

 

Iată că omul leneș este o povară nu numai pentru el însuși, ci și pentru aproapele său, producându-i acestuia supărare.

 

Leneșul este, pentru aproapele său, ca oțetul pentru dinți și ca fumul pentru ochi, deoarece nu este în stare să facă lucrul pentru care este trimis sau la care este pus responsabil.

 

6. Leacul Celui Preaînalt pentru boala leneșului

 

Cel Preaînalt este îndurător și vrea ca și leneșul să se îndrepte, vrea ca și acest "corp străin" din Creația Lui să devină o perla strălucitoare cu un caracter frumos, având mai ales podoaba hărnicie.

 

Leacul Creatorului constă în niște îndemnuri, conștientizând-ul pe leneș de starea lui de lenevire și îndreptându-i atenția către o vietate neînsemnată și irațională, dar harnică, și anume: furnica. Să audă cel care este leneș cuvintele lui Adonay :

 

"Du-te la furnică, leneșule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei și înțelepțește-te! Ea n-are nici căpetenie, nici privighetor, nici stăpân; totuși își pregătește hrana vara și strânge de ale mâncării în timpul secerișului.

 

Până când vei sta culcat, leneșule? Când te vei scula din somnul tău? Să mai dormi puțin, să mai ațipești puțin, să mai încrucișezi puțin mînile ca să dormi!… Și sărăcia vine peste tine, ca un hoț, și lipsa, ca un om înarmat."(Proverbe 6:6-11)

 

Scris de Daniel Cozma

27 februarie 2024
,,Cumpără adevărul…” ,,...şi nu-l vinde, înţelepciunea, învăţătura şi priceperea.” (Proverbe 23:23) Cititorule drag, poate ţi-a trebuit multă răbdare pentru a parcurge paginile acestei cărţi, iar acum, fiind la semaforul unei
27 februarie 2024
Spre ,,credinţa sfinţilor” ,,Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22:6) Eram prin clasa a treia,

ULTIMELE POSTĂRI DE PE BLOG

Abonează-te la newsletter!

Mă abonez
Mă abonez
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!
Adunarea apostolică

DRAGOSTE

NĂDEJDE

CREDINȚĂ

Adunarea Apostolică Sabateriană  Copyright 2023

Adunarea apostolică