Adunarea apostolică
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Adunarea Apostolică de ziua a șaptea
Un stil de viată sănătos

Elias Buhai

26 martie 2023

Un stil de viată sănătos

”Cât de stupidă e ordinea făcută de om și cât de frumoasă este viața făcută de Dumnezeu!”

 

Avem un Dumnezeu minunat si desăvârșit si tot ce a derivă din El este precum este El, perfect. Viața așa cum a creat-o Creatorul în Grădina Edenului pulsa de o vibrație si armonie deosebită.

Un stil de viată sănătos

Dumnezeu decretase ca toate lucrurile sunt foarte bune. Astăzi trăim într-o lume care si-a pierdut ordinea primordială, si deși există cate o asociație sau o organizație care să lupte împotriva multor nereguli și deformări ale societății totuși pare că acestea nu pot sa tina pasul cu trendul negativ al lucrurilor.

 

Si omul bunăoară ființa cea mai sublimă creată de Dumnezeu cu capacități intelectuale, raționale și morale deosebite nu face excepție de la declinul vădit al vieții. Viața este darul lui Dumnezeu si sănătatea reprezintă locul cel mai potrivit unde aceasta să fie trăită.

 

Totuși ne întrebăm de ce există atâta suferința si boală sau cum o putem evita? Răspunsurile cred ca pot fi multiple depinzând de unghiurile din care privim întrebarea in ce privește spre exemplu implicațiile fizice, psihice, spirituale a ceea ce numim boală.

 

Astăzi însă se susține ca o metodă care promovează sănătatea si mai ales previne apariția bolilor este un stil de viată sănătos. Si sunt de acord.

 

Precum o plantă are nevoie de un mediu precoce ca sa înflorească sa producă si sa trăiască tot așa omul trebuie să adopte un stil de viată sănătos. Prin stil de viată înțelegem totalitatea comportamentelor și deciziilor individuale care influențează în sens pozitiv sau negativ starea de sănătate.

 

Printre componentele unui stil de viață sănătos literatura de specialitate enumeră comportamentul alimentar corect, activitatea fizică, somnul, evitarea consumului de toxice: tutun , alcool, evitarea factorilor de stres, echilibrul mintal si lista poate continua.

 

Dumnezeu însuși atunci când l-a creat pe om i-a dat si direcția bună a funcționării sale sau cum îmi place mie să zic manualul de instrucțiuni prin care omul să se poată bucura de darul vieții. Astfel aceste componente ale unui stil de viată sănătos ne sunt date încă de la primul prototip uman.

 

Fără sa am pretenția ca voi putea epuiza sau aminte toate aspectele legate de om de la creațiune as dori totuși să aflam cum putem adapta un stil de viață sănătos, stil care sa ne vina din însuși înțelepciunea veșnică a Scripturilor.

 

În primul rând, cel mai bun lucru si atitudine pe care o putem lua pentru a ne bucura de sănătate atât fizica cat și mentala si spirituală este să luam aminte la aceasta componentă care o consider indispensabilă pentru a avea un stil de viață sănătos si anume ”La început Dumnezeu…”. Istoria prezentată în Geneza ni-l prezintă pe Dumnezeu la început ca si Creator si făuritor al tuturor lucrurilor.

 

In acesta ideea Dumnezeu ar trebui sa fie la început in fiecare decizie a noastră si fiecare raportare a noastră la ce e in jur. Dumnezeu merita si trebuie sa aibă prioritate in fiecare aspect al vieții noastre altfel ne-am putea trezi ca am ratat stratul.

 

Nu știu dacă nu tocmai aceasta depărtare si scoatere a lui Dumnezeu din societate a dus omenirea la atâta suferință , boală, tristețe si prăpăd. Daca e un lucru care mai poate aduce aceea stare de bucurie si speranță in lumea aceasta acela e readucerea lui Dumnezeu in prim-planul vieții noastre.

 

A fost o seară și apoi a fost o dimineață ne vorbește atât de clar despre ceea ce numim ciclul zi-noapte. Somnul este caracteristic nopții in timp ce munca si activitatea este apanajul zilei. O ordine inversată sau dezordinea în acest segment dăunează nu puțin sănătății noastre.

 

Creierul are nevoie de minim 7 ore de somn de noapte pentru a putea să își desfășoare activitățile corect si coerent. Legat de acest aspect descoperirea electricității, a becului, turele de noapte la munca sa nu mai vorbim de viața de noapte cu urmările ei toate au distorsionat ordinea simpla lăsată de Creator privitoare la modul in care sa se desfășoare odihna si activitatea.

 

După ce Dumnezeu l-a creat pe om l-a așezat într-o grădină cu pomi si animale dând-i repere clare ce să facă acolo. Vedem astăzi atâta agitație , ritm alert, si tensiune in jurul nostru. Alergam de colo-colo si nu ne mai ajunge timpul, nici resursele.

 

Devenim tot mai stresați si îngrijorați. Si totuși atunci când căutam clipe de liniște le căutăm in natură , de ce? Pentru ca omul a fost făcut pentru a fi in gradină si mai puțin sa locuiască in marile metropole si sa se agite in junglele urbane.

 

Poate acest adevăr sa contribuie la sănătatea ta iar atunci când simți ca nu mai faci față provocărilor adu-ți aminte ca o plimbare in mijlocul naturii alături de cântecul unui stol de pasări iți poate reda tonusul psihic si mental de care ai nevoie Unul dintre sfaturile pe care i le-a dat Dumnezeu omului a fost ca să lucreze gradina si s-o păzească.

 

Ne confruntam azi poate mai mult ca niciodată cu efectele dezastruoase ale sedentarismului si obezității , ca sa nu mai vorbim despre bolile reumatismale in sfera pediatrică. De ce ? Una dintre cauze este incontestabil lipsa de mișcare.

 

Doar gândiți-vă la primii oameni; numai sa te plimbi in aceea gradină imensa sugera efort si o binefăcătoare mișcare sa nu mai vorbim de efortul depus si pentru a o munci. Despre efectele pozitive ale mișcării cred ca putem vorbi pe larg însă efectele negative ale nepracticării ei le vedem adesea in jurul nostru si mai ales in generația smartphone-urilor si jocurilor video.

 

Si Dumnezeu a zis: Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânță și care este pe fața întregului pământ și orice pom care are în el rod cu sămânță: aceasta să fie hrana voastră. Cred că daca ar fi să atribui procentual vina cea mai mare pentru o sănătate precară si aici mă refer strict la implicațiile fizice as atribui-o comportamentul alimentar nesănătos!

 

Da, nu știu sa existe vreo boală la care sa nu participe si alimentația greșită. Dumnezeu a avut in vedere acest aspect si multe probleme de sănătate s-ar remedia daca am respecta ceea ce Dumnezeu a recomandat referitor la acest capitol.

 

Observam ca la început alimentația era exclusiv fructe si legume ulterior Părintele Veșnic a permis si anumite animale spre consum. Nu in ultimul rând cred ca forte important pentru menținerea si echilibrul sănătății este comuniunea, părtășia, socializarea.

 

Dumnezeu a zis : Nu este bine ca omul sa fie singur astfel creează prima soție si tot pe Dumnezeu il vedem ca vine spre om in răcoarea dimineții ca sa poarte o conversație cu el. Singurătatea si lipsa de comunicare usucă ființa dinspre interior si ne seacă de viață.

 

Viața așa cum a gândit-o Dumnezeu pentru noi implică comuniune, familie, copii, frățietate, comunitate, strângere împreună. Fără de acestea chiar cu o sănătate fizica bună lăuntrul s-ar îmbolnăvi curând.

 

Cuvintele înțelepciunii sunt viață pentru cei ce le găsesc si sănătate pentru tot trupul lor. Astfel daca vrem sa fim sănătoși deprinderile noastre să fie conform instrucțiunilor înțelepciunii si in acest mod ne vom putea bucura pe deplin de ceea ce Dumnezeu a pregătit pentru noi.

 

Ramai sănătos!

 

Scris de Elias Buhai

Un stil de viată sănătos
27 februarie 2024
,,Cumpără adevărul…” ,,...şi nu-l vinde, înţelepciunea, învăţătura şi priceperea.” (Proverbe 23:23) Cititorule drag, poate ţi-a trebuit multă răbdare pentru a parcurge paginile acestei cărţi, iar acum, fiind la semaforul unei
27 februarie 2024
Spre ,,credinţa sfinţilor” ,,Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22:6) Eram prin clasa a treia,

ULTIMELE POSTĂRI DE PE BLOG

Abonează-te la newsletter!

Mă abonez
Mă abonez
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!
Adunarea apostolică

DRAGOSTE

NĂDEJDE

CREDINȚĂ

Adunarea Apostolică Sabateriană  Copyright 2023

Adunarea apostolică